Author Topic: Starter  (Read 750 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline djspinto

  • Pinto Driver
  • *
  • Posts: 6
  • FeedBack: +0/-0
  • Another Pinto Driver

  • Total Badges: 2
    Badges: (View All)
    Mobile User Topic Starter
Starter
« on: February 02, 2017, 08:33:11 PM »
I just got my new (rebuilt) starter for my 2.3 Pinto, and decided to bench test it before putting it on. I hooked up the positive cable from a 12V car battery to the positive (starter) terminal, and I hooked up the negative (ground) to the frame where it gets bolted to the engine. I got sparks, but the motor did not turn and I couldn't hear any clicks.
Is this the proper way of bench testing a starter, or am I doing something wrong?
Or.... Is it possible that I got a defective rebuilt starter?
The starter is a ACDelco from Rockauto.com. Part #3361012
Thanks

Online Wittsend

  • Pinto Master
  • *****
  • Posts: 2256
  • FeedBack: +241/-0

  • Total Badges: 8
    Badges: (View All)
    Tenth year Anniversary Mobile User Topic Starter Poll Voter 1000 Posts Linux User Windows User Fifth year Anniversary
Re: Starter
« Reply #1 on: February 03, 2017, 11:51:33 AM »
It is a typical way of testing.  I'd add that the motor can torque rather forcefully and the starter needs to be properly held. When you say, "hooked up a cable" by what means were the connections made?  Was the cable bolted to the battery and starter both at the + terminal and when grounded to the starter case?  I've tested starters using jumper cables and have found that unless the cable clamps and place I'm connecting to are VERY clean I often don't get a connection.

But, frankly from your description of "getting sparks" it leaves me incline to say the current is getting through. I have found there is sometimes a delay (under a second) from the point of current application to the point of the starter solenoid engaging and powering the motor.  So, if you are merely tapping the connection for a split second you may not be getting engagement.  Otherwise it would seem the starter is shorted so don't hold the connections for longer than a (real) second as the overload can get dangerous.  Proceed with caution at your own risk.