8 Guests, 0 Users

Author Topic: 4-speed doesn't lockout at reverse  (Read 1557 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Jerry Sharp

  • Pinto Driver
  • *
  • Posts: 3
  • FeedBack: +3/-0
  • Gender: Male
  • 1971 Runabout - Original Owner

  • Total Badges: 4
    Badges: (View All)
    Topic Starter Signature Mobile User Windows User
4-speed doesn't lockout at reverse
« on: February 18, 2016, 07:39:54 PM »
I restored my 1971 Runabout and the transmission doesn't stop at first gear to lockout reverse.  It works correctly if you lift up on the shifter and I am guessing there is a spring or a clip missing that should push the transmission rail up.  Has anyone experienced this and have a suggestion?  I have the original Ford shop manual but the transmission diagram doesn't show anything that holds the rail in place.  Does anyone have a good diagram of the 1971 Pinto 4-speed? 
1971 Runabout

Offline 71HANTO

  • Pinto Sr. Member
  • ****
  • Posts: 507
  • FeedBack: +108/-0
  • Gender: Male
    • Older site

  • Total Badges: 6
    Badges: (View All)
    Topic Starter Signature Poll Voter Windows User Webmaster Fifth year Anniversary
Re: 4-speed doesn't lockout at reverse
« Reply #1 on: February 18, 2016, 08:58:34 PM »
Take a look at this link to a post. It may be your issue...


71HANTO


http://www.fordpinto.com/index.php?topic=21929.msg134169#msg134169
"Life is a series of close ones...'til the last one"...cfpjr

Offline Scott Hamilton

  • FordPinto.com Founder
  • Administrator
  • Pinto Sr. Master
  • ******
  • Posts: 2976
  • FeedBack: +131/-0
  • Gender: Male
  • Serving the Pinto Community since 1999...
    • FordPinto.com

  • Total Badges: 13
    Badges: (View All)
    Webmaster Topic Starter Signature Poll Voter PCCA Meet- 2007 Tennessee Apple User Mobile User Linux User Windows User 1000 Posts Tenth year Anniversary Fifth year Anniversary Photographer
Re: 4-speed doesn't lockout at reverse
« Reply #2 on: February 19, 2016, 10:02:28 AM »
Yellow 72, Runabout, 2000cc, 4Spd
Green 72, Runabout, 2000cc, 4Spd

Offline LongTimeFordMan

  • PCCA VIP
  • Pinto Sr. Member
  • ***
  • Posts: 377
  • FeedBack: +181/-0
  • Gender: Male
  • 1973 Red Pinto Wagon

  • Total Badges: 5
    Badges: (View All)
    Topic Starter Signature Windows User Linux User Mobile User
Re: 4-speed doesn't lockout at reverse
« Reply #3 on: March 08, 2016, 01:54:37 PM »
hi all

I'm having the same probem with loose shifter and no lock out..

i just got the car and figured that it was just a the way pinto shifters were.

but now I'm gonna investigate the bushings

I think that I will be able to fabricate a spring of some sort to lift the shifer up to get the reverse lockout but was wondering where I could get the nylon bushing.

also, I have been trying to get in touch with pintony but havent found a way.  Is he still around?
Red 1973 pinto wagon DD, SoCal desert car, Factory 4 speed, 3.40 gears, Stock engine, 14" rims and tires, 60 K original miles

Offline russosborne

  • Pinto Master
  • *****
  • Posts: 2406
  • FeedBack: +47/-1
  • Gender: Male
  • Another Pinto Driver

  • Total Badges: 5
    Badges: (View All)
    Poll Voter Mobile User Topic Starter Signature 1000 Posts
Re: 4-speed doesn't lockout at reverse
« Reply #4 on: March 08, 2016, 07:19:20 PM »
Pintony is long gone from this site, sorry.
I don't know if anyone is still in touch with him.
Russ
In Glendale, Arizona

RIP Casey, Mallory, Abby, and Sadie. We miss you.

79 Pinto ESS fully caged fun car. In progress. 8inch 4.10 gears. 351C and a T5 waiting to go in.

Offline Wittsend

  • Pinto Master
  • *****
  • Posts: 2256
  • FeedBack: +241/-0

  • Total Badges: 8
    Badges: (View All)
    Tenth year Anniversary Mobile User Topic Starter Poll Voter 1000 Posts Linux User Windows User Fifth year Anniversary
Re: 4-speed doesn't lockout at reverse
« Reply #5 on: March 08, 2016, 08:24:43 PM »
Cookieboy might be your route to getting in touch with Pintony.  However, I can't recall the last time CB posted here lately. Dare I say with great reluctance - try Facebook.

Offline oldkayaker

  • Pinto Sr. Member
  • ****
  • Posts: 745
  • FeedBack: +113/-0
  • Gender: Male

  • Total Badges: 5
    Badges: (View All)
    Topic Starter Signature Windows User Tenth year Anniversary Fifth year Anniversary
Re: 4-speed doesn't lockout at reverse
« Reply #6 on: March 09, 2016, 06:35:24 AM »
Cookieboy is on face book and has a web site with a old Pintony interview.  See links, hopefully he has Pintony contact information for you.
http://www.cookieboystoys.com/friends.htm
https://www.facebook.com/CookieboysToys/timeline?ref=page_internal
Jerry J - Jupiter, Florida

Offline LongTimeFordMan

  • PCCA VIP
  • Pinto Sr. Member
  • ***
  • Posts: 377
  • FeedBack: +181/-0
  • Gender: Male
  • 1973 Red Pinto Wagon

  • Total Badges: 5
    Badges: (View All)
    Topic Starter Signature Windows User Linux User Mobile User
Re: 4-speed doesn't lockout at reverse
« Reply #7 on: March 09, 2016, 12:18:35 PM »
update...

i fixed my reverse lockout issue

I saw that the rubber gromet was deteriorated and that it would not force the shifter up to disengage the lockout.

i removed the c ring above the grommet

then I made two  spacers by wrapping 1/8" aluminum clothesline wire around the shaft above the gromet.

I made the spacers then pressed them down and installed the c ring above the spacers

this compressed the gromet enough to apply tension and raise the shifter.

and the lockout now works.

I plan to replace the gromet with a spring as soon as i find the appropriate spring.

however I found that the nylon bushing was still there but badly worn and i am looking for a source to replace it..

I also found that apparently the bushing can be installed 180 degrees backwards (front to back) and this seems to interfere with the shifter.
Red 1973 pinto wagon DD, SoCal desert car, Factory 4 speed, 3.40 gears, Stock engine, 14" rims and tires, 60 K original miles

Offline robertwwithee

  • Pinto Full Member
  • ***
  • Posts: 228
  • FeedBack: +4/-0
  • Another Pinto Driver

  • Total Badges: 2
    Badges: (View All)
    Mobile User Topic Starter
Re: 4-speed doesn't lockout at reverse
« Reply #8 on: March 10, 2016, 06:47:00 PM »
Congratulation s on repair

Sent from my SPH-L720T using Tapatalk