Current Classifieds

t-5 2.3 trans and new flywheel cluch and pressure plate though out bearing for sale
Date: 09/12/2018 04:07 pm
1600 CC WATER PUMP
Date: 06/02/2018 09:13 am
72 Pinto racecar, 2.3 ARCA engine, Quaife trans
Date: 01/10/2022 03:41 pm
Great Cruise wagon

Date: 12/17/2016 03:39 pm
A.c. alternator hrackets
Date: 09/03/2017 12:11 pm
1976 Pinto runabout

Date: 03/28/2017 08:14 pm
1974 Ford Pinto Squire Wagon

Date: 05/30/2020 01:51 pm
v8 springs
Date: 05/07/2017 04:46 pm
Chilton's Repair & Tune-up Guide 1971-1979 Pinto and Bobcat

Date: 03/06/2017 01:24 am
Mirror
Date: 04/15/2020 01:42 pm
78 windshield trim
Date: 02/01/2020 08:46 am
WANTED: Skinny Rear Bumper w/o guards for '71 or '72 Pinto Coupe
Date: 04/24/2018 11:45 am

Author Topic: 2.3L issue with idling  (Read 1405 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline MitchiePinto

  • Pinto Member
  • **
  • Posts: 76
  • FeedBack: +0/-0
  • Another Pinto Driver

  • Total Badges: 1
    Badges: (View All)
    Topic Starter
2.3L issue with idling
« on: September 05, 2012, 01:32:45 PM »
When I bought the car it was hard to start and had a leaking carb and idle was lumpy but it wouldn't quit and would run ok at about 500-650 rpm idle

Now I rebuilt the carb it starts easy but I have to keep my foot on the gas until it warms up (takes 6 mins) it idles at 2000 rpm when cold then around 1500 rpm when hot

The carb mixture is set lean (If I ran it richer it would bog out) Idle speed is set around 1500 rpm if I set it any lower the car would stall improperly

I suspect a vacuum leak (Il check with propane)

My carb is a 2100 Motorcraft without a choke mech.

Also I have a racing cam put into the head everything else in the engine bay is stock

Offline MitchiePinto

  • Pinto Member
  • **
  • Posts: 76
  • FeedBack: +0/-0
  • Another Pinto Driver

  • Total Badges: 1
    Badges: (View All)
    Topic Starter
Re: 2.3L issue with idling
« Reply #1 on: September 08, 2012, 03:26:46 PM »
UPDATE: Got the car running !!!!

The issue was the wrong power valve

In the kit it came with a 2 stage (I think) #28 power valve which made the car run rich and only stay running around 2000 rpm

I poped in my old power valve 1 stage #16 and fought with the float level until i got the smoothest idle

Now it idles around 500-750rpm (carb mixture screw's are set at 1 1/2 turns out )

No vacuum leaks, Car can handle slopes,loads and has no bogging or hesitating and the dieseling issue stopped

I have only the vacuum advance, PCV (from the air filter to the thing on top of the valve cover way in the back)

NOW one last issue the car has a mild lumpy idle like it wants to stall and if you listen closely you can hear a slight missfiring on idle and it vibrates some.

My hypothesis is that all this is being caused by the racing cam in it and I should check the ignition timing and advance the cam timing a little


Other than that the car is great it would do 100km all day long and Cruise fine its just the idle issue and I think it has an  overheating issue but im not sure. What are signs of overheating