Current Classifieds

1978 fuel sendng unit
Date: 05/27/2020 09:54 am
Deluxe Steering Wheel
Date: 10/16/2017 08:13 am
Wanted 73 pinto squire wagon
Date: 05/09/2020 11:59 am
Looking for license plate bracket, interior parts 72' Runabout
Date: 04/12/2017 08:15 am
Pinto porthole exterior trim wanted
Date: 03/30/2021 12:29 pm
Many Parts Listed Below
Date: 04/20/2018 11:15 am
1973 Pangra gauge and tach panel

Date: 11/02/2019 10:25 am
Need 72 pinto parts!
Date: 06/14/2019 01:40 pm
windshield
Date: 04/14/2018 08:53 pm
1979 Pinto Sedan Delivery

Date: 06/15/2019 03:30 pm
Leaf Spring Mount Rubber Insulator
Date: 08/05/2018 01:58 pm
79 pinto steering column
Date: 08/18/2018 02:00 pm

Author Topic: 2.0 Mounting Issues  (Read 2369 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline James Meter

  • Pinto Member
  • **
  • Posts: 70
  • FeedBack: +0/-0
  • Gender: Male
  • Got a FREE '94 Ranger drivetrain...game on!

  • Total Badges: 4
    Badges: (View All)
    Topic Starter Signature Poll Voter Windows User
2.0 Mounting Issues
« on: November 18, 2012, 09:20:41 PM »
A cracked 2.3 is what the '75 Frog originally came with, but I got a '71-'73 German 2.0 for $175 [and it's tranny, and a drive shaft outta a derby car.] I felt really good about a swap..untill I started looking at the engines side-by-side.. >:(

Imma have to some how have to either move the mounts on the frame backwards around 6 1/2"...or make some new mounts so it'll mate correctly with the German 2.0. Does anyone have any experience with these issues?
*Have not taken the 2.3 out of the Pinto yet*

Also: Do they both use the same type of auto transmission? (The 2.0 &2.3) The bolt pattern looks similar.
Bought my Pinto in '12, last tagged in '97. Had it on the road (thanks to a $20) spring '14. Tima to tear it apart, fix it correctly this time....and play with the drive train. Got a totally free & complete drive train-engine, 5 speed, drive shaft, and computer!

Offline jeremysdad

  • Pinto Sr. Member
  • ****
  • Posts: 405
  • FeedBack: +83/-6
  • Gender: Male
  • Restoring a Daily Driver

  • Total Badges: 4
    Badges: (View All)
    Fifth year Anniversary Topic Starter Poll Voter Windows User
Re: 2.0 Mounting Issues
« Reply #1 on: November 19, 2012, 08:29:03 AM »
I can't help with the mounting issue for the engine, but I do know from  researching putting a 5spd behind the 2.0 that the belllhousing bolt patterns for a 2.0 and 2.3 are the same, but the dowel pins are in slightly different locations, iirc. There is a guy floating around somewhere that makes stepped dowels that'll make it work, but you'll have to  search here to find it, cause apparently I forgot to bookmark that particular thread.

Good luck! And happy Thanksgiving! :) lol

Offline fast64ranchero

  • Pinto Sr. Member
  • ****
  • Posts: 250
  • FeedBack: +3/-0
  • Gender: Male

  • Total Badges: 7
    Badges: (View All)
    Topic Starter Signature Poll Voter Apple User Mobile User Windows User Fifth year Anniversary
Re: 2.0 Mounting Issues
« Reply #2 on: November 20, 2012, 10:07:09 AM »
JMO, Don't waste your time putting the 2.0L in the car, you'll have to change the frame mounts, and exh. plus it's getting real hard to get parts for the 2.0,  Find a 2.3 Lima and put in it...
71 Pro-Street pinto 2.3T powered
72 Treasure Valley Special 26K miles pinto
72 old V-8 parts Pinto
73 pinto, the nice one...

Offline HOSS429

  • Pinto Full Member
  • ***
  • Posts: 214
  • FeedBack: +22/-0
  • old ford guy

  • Total Badges: 4
    Badges: (View All)
    Fifth year Anniversary Topic Starter Poll Voter Windows User
Re: 2.0 Mounting Issues
« Reply #3 on: November 20, 2012, 01:27:06 PM »
JMO, Don't waste your time putting the 2.0L in the car, you'll have to change the frame mounts, and exh. plus it's getting real hard to get parts for the 2.0,  Find a 2.3 Lima and put in it...
what he said .. there`s millions of 2.3s out there .. 

Offline Fred Morgan

  • RETIRED- PCCA Trusted Parts Vendor
  • Pinto Master
  • *****
  • Posts: 2313
  • FeedBack: +342/-0
  • Gender: Male

  • Total Badges: 5
    Badges: (View All)
    Topic Starter Signature Poll Voter 1000 Posts Fifth year Anniversary
Re: 2.0 Mounting Issues
« Reply #4 on: November 20, 2012, 04:47:19 PM »
I have done a 1.6 trans to a 2.3 there is enough mount bolts to have good alignment. My opinion is forget the 2.0 parts are hard to find and very costly. 2.3 they made for so many years that parts are plentiful .   Fred   :)
Fred Morgan- Missing from us...
January 20th 1951-January 6th 2014

Beloved PCCA Parts Supplier and Friend to many.
Post your well wishes,
http://www.fordpinto.com/in-memory-of-our-fallen-pinto-heros/fred-morgan-23434/

Offline James Meter

  • Pinto Member
  • **
  • Posts: 70
  • FeedBack: +0/-0
  • Gender: Male
  • Got a FREE '94 Ranger drivetrain...game on!

  • Total Badges: 4
    Badges: (View All)
    Topic Starter Signature Poll Voter Windows User
Re: 2.0 Mounting Issues
« Reply #5 on: November 20, 2012, 07:52:04 PM »
Thanks fellas, and anyone looking for a 2.0....just lemme know! Asking $125 OBO
Bought my Pinto in '12, last tagged in '97. Had it on the road (thanks to a $20) spring '14. Tima to tear it apart, fix it correctly this time....and play with the drive train. Got a totally free & complete drive train-engine, 5 speed, drive shaft, and computer!

Offline Pinto5.0

  • Pinto Master
  • *****
  • Posts: 1974
  • FeedBack: +77/-0
  • Gender: Male
  • 80 hatch, 76 Wagon, 72 & 73 Sedans, 71 half hatch

  • Total Badges: 7
    Badges: (View All)
    Topic Starter Signature Poll Voter Mobile User Fifth year Anniversary Windows User 1000 Posts
Re: 2.0 Mounting Issues
« Reply #6 on: November 20, 2012, 08:20:51 PM »
JMO, Don't waste your time putting the 2.0L in the car, you'll have to change the frame mounts, and exh. plus it's getting real hard to get parts for the 2.0,  Find a 2.3 Lima and put in it...

Funny, I was thinking this when I 1st read his post. I just didn't know a smooth way to put it in words.
'73 Sedan (I'll get to it)
'76 Wagon driver
'80 hatch(Restoring to be my son's 1st car)~Callisto
'71 half hatch (bucket list Pinto)~Ghost
'72 sedan 5.0/T5~Lemon Squeeze

Offline cabecho

  • Pinto Member
  • **
  • Posts: 56
  • FeedBack: +9/-0
  • Gender: Male
  • Bujo MotorSport

  • Total Badges: 2
    Badges: (View All)
    Topic Starter Signature
Re: 2.0 Mounting Issues
« Reply #7 on: November 20, 2012, 08:48:52 PM »
where are you at? i may take you up on that 2.0
Aerodynamics is for those who can't build engines

If ford pintos are not fast then why chevy's have to use there parts to make them fast?

Offline James Meter

  • Pinto Member
  • **
  • Posts: 70
  • FeedBack: +0/-0
  • Gender: Male
  • Got a FREE '94 Ranger drivetrain...game on!

  • Total Badges: 4
    Badges: (View All)
    Topic Starter Signature Poll Voter Windows User
Re: 2.0 Mounting Issues
« Reply #8 on: November 23, 2012, 11:17:14 AM »
I'm in South East Missouri. 40 mins south of St. Louis just off of Hwy 67
Bought my Pinto in '12, last tagged in '97. Had it on the road (thanks to a $20) spring '14. Tima to tear it apart, fix it correctly this time....and play with the drive train. Got a totally free & complete drive train-engine, 5 speed, drive shaft, and computer!