10 Guests, 0 Users

Author Topic: 1974 Factory air 2.3l  (Read 1315 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline nnn0wqk

  • Pinto Member
  • **
  • Posts: 92
  • FeedBack: +24/-0
  • Gender: Male
  • Another Pinto Driver

  • Total Badges: 5
    Badges: (View All)
    Topic Starter Poll Voter Windows User Tenth year Anniversary Fifth year Anniversary
1974 Factory air 2.3l
« on: December 20, 2017, 03:07:27 PM »
I am in the process of installing factory air into a 74 runabout with 2.3. Would anyone have some pictures of the brackets and belt alignment on the front of the engine. I pulled all this stuff several years ago. The issue I am having is getting all the pulleys to align correctly. Car also has the thermactor system which originally the pump mounted low on the right side. Now it looks like it mounts above the A/C compressor. There must be some different pulleys that were used with factory A/C. It looks like the crank pulley must have been different would appear that A/C drives off front grove which is where thermactor originally drove and it was a narrow belt. Not sure now where thermactor would drive as it appears to align with the alt grove. So hoping maybe someone has a few pictures to might clear this up. Unfortunately the engine has been pulled out of the car I got all these parts out of so I can not go back and check that way any longer. Thanks for any help. Dennis

Offline oldkayaker

  • Pinto Sr. Member
  • ****
  • Posts: 727
  • FeedBack: +113/-0
  • Gender: Male

  • Total Badges: 5
    Badges: (View All)
    Topic Starter Signature Windows User Tenth year Anniversary Fifth year Anniversary
Re: 1974 Factory air 2.3l
« Reply #1 on: December 20, 2017, 05:46:49 PM »
I do not have a 1974 but the attached is a scan of the 1974 Ford manual that might help.  Also attached are ebay photos of 1974 A/C Pinto's with air pump and with the air pump removed.  Note the last photo appears not to have a refrigerant line hooked up properly.
Jerry J - Jupiter, Florida

Offline nnn0wqk

  • Pinto Member
  • **
  • Posts: 92
  • FeedBack: +24/-0
  • Gender: Male
  • Another Pinto Driver

  • Total Badges: 5
    Badges: (View All)
    Topic Starter Poll Voter Windows User Tenth year Anniversary Fifth year Anniversary
Re: 1974 Factory air 2.3l
« Reply #2 on: December 26, 2017, 01:06:15 AM »
Thank you for the pictures. After more research I determined that the crank pulley and the pulley on the A/C compressor both needed to be changed. I would assume the donor car that I pulled the A/C from was a 49 state car. That would explain the single grove pulley on the A/C compressor. I just did not realize at the time the crank pulley was different. Found a NOS crank pulley at a dealership in Texas (White Motor Co). Last one according to the parts locator my local dealer used. They were quite happy to part with it and at a very reasonable price. The A/C pulley was sourced through Greens. So should have the parts sometime at the beginning of the new year.

Offline oldkayaker

  • Pinto Sr. Member
  • ****
  • Posts: 727
  • FeedBack: +113/-0
  • Gender: Male

  • Total Badges: 5
    Badges: (View All)
    Topic Starter Signature Windows User Tenth year Anniversary Fifth year Anniversary
Re: 1974 Factory air 2.3l
« Reply #3 on: December 26, 2017, 05:47:23 AM »
Congratulation s on finding the parts for your restoration.
Jerry J - Jupiter, Florida

Offline powderblue76

  • Pinto Full Member
  • ***
  • Posts: 137
  • FeedBack: +5/-0
  • Gender: Male
  • Cool little car, eh?

  • Total Badges: 6
    Badges: (View All)
    Topic Starter Tenth year Anniversary Linux User Mobile User Windows User Fifth year Anniversary
Re: 1974 Factory air 2.3l
« Reply #4 on: February 03, 2018, 11:15:56 AM »
I have a 76 with factory air.
If you still need detailed images, just let me know.
Mike.

Offline nnn0wqk

  • Pinto Member
  • **
  • Posts: 92
  • FeedBack: +24/-0
  • Gender: Male
  • Another Pinto Driver

  • Total Badges: 5
    Badges: (View All)
    Topic Starter Poll Voter Windows User Tenth year Anniversary Fifth year Anniversary
Re: 1974 Factory air 2.3l
« Reply #5 on: February 03, 2018, 10:13:58 PM »
Thanks powderblue. I did get it all sorted out. Ended up cutting a 1/2 wide grove in the original pulley to run the A/C compressor. Just about have the engine compartment finished now. Installed the driveline last night and working on the rear shocks. Will have to start back on the body work before much longer as the mechanical work is just about all finished.

Offline powderblue76

  • Pinto Full Member
  • ***
  • Posts: 137
  • FeedBack: +5/-0
  • Gender: Male
  • Cool little car, eh?

  • Total Badges: 6
    Badges: (View All)
    Topic Starter Tenth year Anniversary Linux User Mobile User Windows User Fifth year Anniversary
Re: 1974 Factory air 2.3l
« Reply #6 on: February 04, 2018, 10:11:43 PM »
Best of luck with on going work.

Offline pinto_one

  • PCCA Charter Member
  • Pinto Master
  • *
  • Posts: 935
  • FeedBack: +70/-0
  • Gender: Male
  • Pinto-One

  • Total Badges: 9
    Badges: (View All)
    Photographer Tenth year Anniversary Topic Starter Signature Poll Voter Mobile User Apple User Windows User Fifth year Anniversary
Re: 1974 Factory air 2.3l
« Reply #7 on: February 05, 2018, 08:29:49 AM »
done the factory A/C swap quite a few times ,, the studs on the back of the unit will not fit most of the holes in the firewall ,, you will see some indentations where holes should be drilled , also check the heater core , if the cooling system was taken care of (no rusty water coming out ) it should be good , or just change the core now just in case , ask me how I know  :o
76 Pinto sedan V6 , 79 pinto cruiser wagon V6 soon to be diesel or 4.0

Offline nnn0wqk

  • Pinto Member
  • **
  • Posts: 92
  • FeedBack: +24/-0
  • Gender: Male
  • Another Pinto Driver

  • Total Badges: 5
    Badges: (View All)
    Topic Starter Poll Voter Windows User Tenth year Anniversary Fifth year Anniversary
Re: 1974 Factory air 2.3l
« Reply #8 on: February 05, 2018, 08:34:18 PM »
The actual install was not that bad. Of course with the windshield out it made it very easy to pull the dash and then have room to work on things. I put a new core in it before it went into the car. While I was replacing the core I also replace the door seals and did a general clean up of the inside of the case. The firewall had dimples where I needed to drill the new holes so that was not a big deal. Where I ran into issues was when I went to put the belts on the compressor. I think I pulled this stuff off the donor car back in 2004 and though I did take pictures of lots of the unit as it came out I did miss a few things. I never gave it a thought at the time about how the belts ran. Being that it was a 3 grove crank pulley I just assumed the the grove not being used ran the A/C system. Not so I found out. This is also a California engine so it has the air pump also to add a little more excitement to the puzzle. Oldkayaker helped to solve the puzzle when he posted the picture of the belt arrangement. That is when I discovered that Ford changed the crank pulley for A/C. I was able to locate a NOS A/C pulley from Green Sales and what I thought was going to be the correct crank pulley from a Ford dealer in Texas. That pulley when it arrived was incorrect. The engineering number matched the parts book but the actual part number I did find on the pulley was not correct. Who knows what happened 40 years ago when that part was first put on the shelf. Since I was not having anymore luck locating the correct pulley I finally mounted what I had in the lathe and cut the grove from 1/4 inch to 1/2 inch. Thankfully the pulley was cast iron and had lots of material to remove. I also have a 3 grove press steel pulley that came off the early 74 (Sept 73 build date) parts car that I have. There would not have been any way to modify that pulley. So that part of the restore is done. I am still a few months from firing it back up so I can recharge the system. I have pulled a vacuum so it will be interesting to see if that holds until I get back to it. When I pulled the system years ago it still had Freon in it so I would think unless I messed up an o'ring when I went back together things will still be fine.